De staat van persoonlijke groei

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 18:14

Laten we even een moment nemen om stil te staan bij hoe onze eigen belemmeringen, angsten en het daaruit voortvloeiende verdedigingsgedrag ons leven beïnvloeden. Welke belemmeringen of angsten beletten jouw groei? Waar komen deze vandaan? Zijn ze werkelijk noodzakelijk? Dragen ze bij aan een vervuld en vol leven? Als we onze angsten en belemmeringen kunnen overwinnen, herwinnen we de controle over ons leven.

President Franklin D. Roosevelt begreep maar al te goed de destructieve kracht van angst. In tijden van diepe crisis sprak hij de natie toe, omringd door de Grote Depressie en naderende Wereldoorlog, met deze wijze woorden: "We hoeven nergens anders bang voor te zijn dan voor de angst zelf." Onze angsten achter ons laten is de eerste stap op weg naar een vol en vervullend leven.

Overweeg nu de volgende vijf kenmerken van groei:

  1. Verbondenheid: We zijn allemaal verbonden met dezelfde bron die ons voorziet van alles wat we nodig hebben. In plaats van boosheid of kritiek op onszelf of anderen, erkennen we dat er ruim voldoende is voor iedereen, en dat samenwerking ons sterker maakt.
  2. Vloeiendheid: Wanneer we beseffen dat er overvloed is voor iedereen, kunnen we vrij delen met elkaar, zonder vast te houden aan bezit of controle. Alles gaat vloeiend, en er ontstaat een harmonieus samenspel tussen jou en anderen.
  3. Vrijheid: We omarmen de realiteit als vertrekpunt en nemen zelf verantwoordelijkheid voor onze omstandigheden. We verlangen niet naar goedkeuring van anderen en laten ons niet belemmeren door onzekerheid. In plaats daarvan leven we in het moment en ervaren we een moeiteloze vrijheid.
  4. Intentie: We begrijpen dat onzekerheid geen onveiligheid betekent. We proberen de toekomst niet te beheersen, maar leven in het hier en nu, met een duidelijke intentie voor onze reis. Het landschap verandert voortdurend, maar onze intentie blijft ons kompas.
  5. Bijdrage: Onze missie is niet om iemand anders te zijn, maar om onszelf ten volle te ontplooien. We dragen bij aan deze wereld door onze unieke zelf te zijn, onbezorgd en moeiteloos. We laten onze ware aard schitteren en inspireren anderen om hetzelfde te doen.

Door deze vijf kenmerken te omarmen, kunnen we de weg inslaan naar een leven dat moeiteloos, vervullend en rijk aan verbondenheid is. Laten we onze angsten overwinnen en onszelf toestaan te groeien en te bloeien op een pad dat vrijheid en authenticiteit omarmt.