Veranderingen geeft dat nu energie of geeft dat stress?

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 10:11

Hoe worden veranderingen ervaren door medewerkers?

Een goed functionerende afdeling of organisatie rust op de drie essentiële pijlers die we de "drie P's" noemen: Personeel, Proces en Product.

Personeel: Hier draait alles om de mensen binnen de organisatie. Medewerkers vormen het kloppende hart van een bedrijf. Hun tevredenheid, betrokkenheid en motivatie zijn van cruciaal belang om kwaliteit te kunnen leveren. Maar het gaat niet alleen om individuele prestaties; het functioneren van medewerkers als een team is net zo belangrijk. De sfeer en collegialiteit bepalen mede het succes van een team.

Proces: Dit verwijst naar de logistieke en productie- of organisatieprocessen binnen het bedrijf of organisatie. Is het een gestroomlijnde keten of lijkt het meer op "zoals het komt, komt het"? Externe ogen die expertise hebben in bedrijfsprocessen kunnen een aanzienlijke return on investment opleveren. Soms worden kostbare uren, materialen en ruimte verspild door inefficiëntie in de basisinrichting of logistiek. Medewerkers dragen vaak waardevolle ideeën aan over hoe processen verbeterd kunnen worden.

Product: Dit betreft de kenmerkende en onderscheidende aspecten van een product. Producten of het onderwijsaanbod moeten kwaliteit uitstralen, betrouwbaar zijn en iets extra's bieden ten opzichte van wat de concurrentie levert. In dienstverlening of onderwijsprogramma’s draait het om de kwaliteit en servicegerichtheid van medewerkers, maar ook om de after-sales service. Ook hier hebben medewerkers de mogelijkheid om iets extra's toe te voegen aan het product of de dienst.

Kortom, in alle drie de P's staat het personeel centraal, dat tevens het grootste kapitaal van het bedrijf of de organisatie vertegenwoordigt. Als medewerkers actief kunnen bijdragen aan de drie P's, ontstaat er zelfsturing binnen het team, waar collegiale intervisie en onderlinge ondersteuning floreren. Teambuilding met inhoudelijke thema's, zoals autonomie, gedeelde verantwoordelijkheid, enzovoort, vormen de basis hiervoor.

Wanneer medewerkers zich volledig inzetten voor het product en zich er als eigenaar van voelen, wordt het optimale bereikt. Dit creëert een situatie waarin niet alleen de organisatie floreert, maar ook de medewerkers gedijen in een omgeving van betrokkenheid, verantwoordelijkheid en gezamenlijke trots.