Genieten van het leven nadat je gestopt bent met werken

Gepubliceerd op 3 juli 2019 om 08:53

Gaan we genieten van ons pensioen of gaat dit tegenvallen?

Genieten van het leven nadat je gestopt bent met werken wordt ook wel als het “grote genieten” aangemerkt.

Dat dit weleens anders wordt ervaren (zeker na dat jaar klusjes doen in en rond het huis) wordt ook wel eens gezegd op een reünie van oud werknemers.

De overgang van het werkende leven met een behoorlijk volle agenda naar een lege agenda zonder activiteiten is soms een overgang die voor sommige pensionado’s te snel gaat en vraagt om een soort van overgangsperiode. Uiteraard speelt naast de invulling van de vrije tijd ook de gezondheid en de ruimte in de financiën een grote rol.

Vele boeken zijn geschreven met tips hoe na de pensionering om gegaan kan worden met de beschikbare tijd. Tips die ook niet altijd maar kunnen worden gerealiseerd of gewoon niet leuk zijn om te doen of meer idealistisch van karakter zijn zoals vrijwilligheidswerk of het schrijven van een biografie of het maken van een familie stamboom, enzovoorts.

Je moet er maar allemaal zin hebben wordt wel eens gemeld. Ook zijn er mensen die met pensioen gaan die teleurgesteld terecht komen op de bank omdat men zo graag nog wat jaartjes hadden willen doorwerken.

Bedrijfsbeleid is dan de boosdoener die zegt dat pensioen is pensioen en dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Dit kan ook wel eens tot gevolg hebben dat oud-werknemers in een depressie raken en hiervoor hulp nodig hebben om uit die depressie te komen en weer zin te krijgen in het (andere) leven met al die jaren die nog voor de boeg liggen.

Gesprekken met de partner kunnen soms al helpen, als tenminste de partner zich ook heeft voorbereid op de komst van iemand die full-time thuis zal zijn de rest van haar of zijn leven. Ook hier is een veranderingsproces voor nodig.

Kortom voorbereiding op een komend pensioen en het leven na de pensionering is van groot belang. Een coach kan helpen om deze overgang plezierig te laten verlopen en ook een doorkijk te maken naar de leuke dingen die mogelijk zijn na het afscheid van het werkende leven.

Zoek een goede coach die ook de juiste expertise heeft om dit veranderingsproces te begeleiden. Overigens kan dit ook een hele prettige ervaring zijn waar verrassende ideeën naar voren komen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.