Werk je nu om te leven of leef je om te werken?

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 07:00

Callista Roelofs, auteur van het inspirerende management e-book 'Tijdvreters & Energieslurpers' (kosteloos verkrijgbaar op www.waanbrekers.nl), brengt een verhelderende kijk op het concept van balans in ons leven.

Ze betoogt dat de traditionele notie van evenwicht tussen werk en privé niet langer afdoende is; het draait nu om het vinden van de juiste harmonie tussen inzet en ontspanning.

In een gezonde balans kunnen we het beste uit onszelf halen zonder fysieke of mentale overbelasting te ervaren. Roelofs wijst erop dat bij veel mentaal werk de druk om alles af te krijgen voortdurend aanwezig is.

Het paradoxale hieraan is dat het werk nooit echt 'af' is; er is altijd meer tijd nodig dan we denken. Dit is waar het kernprobleem, maar ook de oplossing, schuilt.

Ze moedigt ons aan om niet uit te gaan van de hoeveelheid werk, maar van de beschikbare tijd. Het is cruciaal om voor jezelf te bepalen hoeveel tijd je wilt besteden aan werk en hoeveel tijd je wilt reserveren voor je persoonlijke leven, om zo een gezond evenwicht te bereiken.

Daarnaast is het van belang om te bepalen hoeveel tijd je daadwerkelijk intensief kunt en wilt werken, en hoeveel tijd je nodig hebt voor ontspanning om die broodnodige balans te creëren. Dit is een cruciale stap.

Aan de andere kant kan werk ons veel voldoening en energie geven, zolang we het gevoel hebben dat het beheersbaar is en er een gezonde balans is tussen inspanning en ontspanning.

Wanneer deze balans verstoord raakt, is het van groot belang om hierover te praten. Dit kan in eerste instantie met je partner, een veilige plek om je gedachten te delen en mogelijk tot frisse ideeën te komen. Uiteraard kun je dit ook op je werk bespreken met een collega of leidinggevende.

 

Kortom, het draait allemaal om open communicatie en het bespreken van deze kwesties.

Dit verlicht de last en geeft onbewust nieuwe energie. Het brengt hoe dan ook iets waardevols voort!